Βρεφική κρέμα

Τα περισσότερα μωρά, τουλάχιστον μία φορά στα πρώτα τους χρόνια, εμφανίζουν κάποιο εξάνθημα και ερεθισμό, απόρροια κατά κύριο λόγο, της πάνας, που φορούν.
Μια πάνα βρεγμένη ή βρώμικη, κάποιο τρίψιμο ή επαφή της πάνας με το ευαίσθητο δέρμα, μια αντίδραση σε ένα προϊόν του παιδικού μπάνιου, απορρυπαντικό / σαπούνι, μαντηλάκια με βάση το αλκοόλ, άγαρμπο εντατικό σκούπισμα – είναι ικανά, ώστε να δημιουργήσουν έντονο πρόβλημα στην επιδερμίδα ενός βρέφους. Εξανθήματα είναι δυνατόν να προκληθούν και από έμπλαστρα ή ταινίες, που συγκρατούν την πάνα. Τα εξανθήματα είναι δυνατόν να εξαπλωθούν και να επηρεάσουν ολόκληρη την κάτω περιοχή, τους γλουτούς, εσωτερικά και εξωτερικά, και τα οπίσθια του μωρού. Το δέρμα λαμβάνει έντονη ερυθρωπή χρώση και ενδεχομένως στικτή απόχρωση και ορισμένες φορές, κατακλύζεται από φλύκταινες. Όλα αυτά τα συμπτώματα συνοδεύονται βέβαια, και από έντονες αλλεργικές εξάρσεις, κάψιμο και πόνο. Η δυσφορία και η συνολική ταλαιπωρία ξεσπούν σε εκνευρισμό, κλάμα, διαταραχή ύπνου και εξελίσσονται σε μια συνεχή έκρυθμη κατάσταση και διαταραχή της ισορροπίας της ζωής του βρέφους.

Συνοψίζοντας, τα εξανθήματα, που εμφανίζονται από χρήση πάνας, δυνατόν να οφείλονται σε:

Αλλεργία: Το δέρμα του μωρού μπορεί να ερεθιστεί εξ αιτίας αρωμάτων, σαπουνιών ή βαφών στις πάνες. Το μωρό μπορεί επίσης να είναι αλλεργικό σε ρούχα, μωρομάντηλα ή βρεφικά πλυσίματα.

Αντιβιοτικά: Εάν το μωρό, ή και η μητέρα, που το θηλάζει, λαμβάνει κάποιο αντιβιοτικό, μπορεί να εμφανισθεί σε αυτό κάποιο εξάνθημα, το οποίο να επιδεινωθεί από την επαφή με την πάνα.

Μύκητες: Τα εξανθήματα είναι δυνατόν να είναι αποτέλεσμα μυκητιακής λοίμωξης. Η πάνα του μωρού είναι μια ζεστή, υγρή περιοχή, που προσελκύει και επωάζει μύκητες. Ο μύκητας Candida albicans είναι ένας κοινός ένοχος για πρόκληση τέτοιου εξανθήματος.

Ερεθισμός: Η υγρασία, καθώς και η παρατεταμένη επαφή με τα, όξινου pH, ούρα & κόπρανα, μπορούν να προξενήσουν εξανθήματα, πόνο, τσούξιμο και εμφάνιση ροζ ή κόκκινων κηλίδων.

Πρωτεύοντα ρόλο για την αποφυγή όλων των ανωτέρω δυσάρεστων καταστάσεων είναι σαφώς, η πρόληψη και η επιμελημένη φροντίδα: με συχνές αλλαγές της πάνας, προσέχοντας ιδιαίτερα τον καθαρισμό ολόκληρης της περιοχής, σκουπίζοντας από εμπρός προς τα πίσω, εξασφαλίζοντας ξήρανση κατά τη διάρκεια των αλλαγών και επαρκή αερισμό της περιοχής, αφήνοντάς την γυμνή για λίγο, για να στεγνώσει εντελώς, προτού φορεθεί εκ νέου πάνα. Καλό είναι οι πάνες και τα ρούχα να μην είναι πολύ σφιχτά, ώστε να υπάρχει χώρος για κυκλοφορία αέρα. Μπορεί να χρησιμοποιούνται μωρομάντηλα, χωρίς άρωμα ή οινόπνευμα, αν όμως, το δέρμα είναι ήδη ερεθισμένο, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται μόνο νερό και βαμβάκι για μερικές ημέρες.

Το παιδικό δέρμα είναι δυνατόν συχνά να εμφανίζει ξηρότητα στην επίμαχη περιοχή. Επιλέγεται πρός τούτο, η κατάλληλη κρέμα, λαμβάνοντας υπόψη το βαθμό ξηρότητας (ατοπία κ.ά.), την ύπαρξη απολέπισης ή «ραγάδων» στο δέρμα, την έκταση της ξηρότητας και τον αντικειμενικό βαθμό ενόχλησης και δυσφορίας του παιδιού, την επιμονή της ξηρότητας ή της παροδικότητάς της, αλλά και την παρουσία ή/μη φλεγμονής στο δέρμα.

Τα μαλλακτικά συστατικά, που χρησιμοποιούνται σε μια βρεφική κρέμα θα πρέπει να είναι τέτοια, ώστε: να μη μεταβάλουν το pH του δέρματος, με επακόλουθο τον αποικισμό βακτηριδίων και μυκήτων, να μη διαταράσσουν τον δερματικό φραγμό, που συνεπάγεται απώλεια της ακεραιότητας του ευαίσθητου δέρματος του βρέφους και ασφαλώς, να μη προκαλούν ερεθισμό ή τοξικότητα.

Οι κρέμες, που χρησιμοποιούνται, διακρίνονται σε 2 τύπους:

κρέμες φραγής (φραγμού), που προορίζονται για χρήση σε κάθε αλλαγή πάνας, σχηματίζουν, όπως υποδηλώνει το όνομά τους, μια προστατευτική επίστρωση στο δέρμα του μωρού, ώστε να μην ενοχλείται από την παρουσία σε αυτήν, ούρων ή κοπράνων. Είναι σχετκά παχύρρευστα γαλακτώματα o/w (λάδια σε νερό). Υπάρχουν επίσης, και spray πάνας, που απλώς ψεκάζονται πάνω στο δέρμα και δεν χρειάζονται επάλειψη.

φαρμακευτικές κρέμες, που ενδείκνυνται, αφότου το παιδί αναπτύξει εξάνθημα από την πάνα. Επειδή οι κρέμες αυτές περιέχουν δραστικά θεραπευτικά συστατικά, καλό είναι να χρησιμοποιούνται μόνο όταν το μωρό το χρειάζεται πραγματικά και όχι για καθημερινή προστασία. Εάν επιδεινωθεί η κατάσταση και αναπτυχθούν λευκά ή κόκκινα σπυράκια στις πτυχές του δέρματος του μωρού, ενδέχεται να έχει εκδηλωθεί μόλυνση. Στην περίπτωση αυτή, κατόπιν συνταγής γιατρού, εφαρμόζεται αντιμυκητιασική κρέμα, συνήθως w/o. Κατά την εφαρμογή της συνταγογραφούμενης κρέμας, απαιτείται η παρέλευση κάποιου χρόνου για να απορροφηθεί, πριν εφαρμοσθεί μια κρέμα φραγμού. Εάν δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα τα ανωτέρω εξανθήματα, πιθανόν να εκδηλωθεί βακτηριακή λοίμωξη στην περιοχή και να παρατηρηθεί φλεγμονή και πυρετός και να απαιτηθεί αντιβιοτική θεραπεία. Ο θεράπων ιατρός δερματολόγος θα διαγνώσει κατά πόσον ενυπάρχει κάποια υποκείμενη δερματική πάθηση, όπως έκζεμα ή δερματίτιδα εξ επαφής, ή ατοπική δερματίτιδα.

Γενικότερα, μια καλή βρεφική κρέμα πρέπει να περιέχει τα κατάλληλα συστατικά, που να καταπραΰνουν, ηρεμούν και απαλύνουν τον ερεθισμόν, να επουλώνουν, δροσίζουν, ενυδατώνουν και θρέφουν την πληγείσα περιοχή και επιπρόσθετα, να θωρακίζουν και να προστατεύουν την επιδερμίδα από την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων. Τα “θεραπευτικά” λάδια της Καλέντουλας και του Βάλσαμου, η αλόη, το βούτυρο κακάο, το κερί μέλισσας, το οξείδιο του Ψευδαργύρου και οι άργιλοι είναι μερικές από τις ενδεικνυόμενες πρώτες ύλες. Στο σχεδιασμό της φόρμουλας πρέπει να είναι κυρίαρχο σκεπτικό οτι η συγκεκριμένη κρέμα απευθύνεται σε πολύ ευαίσθητη επιδερμίδα και κατά συνέπεια, να επιλέγονται συστατικά με ήπια χαρακτηριστικά, χωρίς άρωμα και χρώμα.

Απαραίτητη κίνηση είναι συνεπώς, η κατάλληλη περιποίηση με μια πολύ καλή Βρεφική κρέμα , που να περιέχει αξιόπιστα αντιφλογιστικά, αντιερεθιστικά, μαλλακτικά, στυπτικά και αναπλαστικά συστατικά.

Τα ανωτέρω διδάσκονται διεξοδικά με σύγχρονα εποπτικά και άρτια τεχνολογικά μέσα, στα πλαίσια ενός μαθήματος χρονικής διάρκειας τριών (3) ωρών. Καλύπτεται η θεωρία, δίδεται αναλυτικός κατάλογος των ενδεικνυόμενων εξειδικευμένων συστατικών και πραγματοποιείται το αντίστοιχο εργαστήριο με χρήση σύγχρονων οργάνων και συσκευών, όπου οι μαθητές εξοικειώνονται πλήρως με το αντικείμενο, επιλύοντας τυχόν διαδικαστικές / τεχνικές απορίες. Οι μαθητές λαμβάνουν Δείγμα από την ανωτέρω προηγηθείσα παραγωγή, πληθώρα Σημειώσεων (ψηφιακών), καθώς και Βεβαίωση Παρακολούθησης.

❖ Τα καλλυντικά προϊόντα των εργαστηρίων μας παρασκευάζονται με απόλυτα φυσικές πρώτες ύλες (100%)