Η αγορά Καλλυντικών προϊόντων και Ειδών Υγιεινής από καταστήματα mass markets ή selective markets, σε σύγκριση με την αγορά των ίδιων προϊόντων από φαρμακεία, παρουσιάζει τις παρακάτω διακριτές διαφορές:

 • Νεότερης ηλικίας κοινό προτιμά τα Καταστήματα Καλλυντικών, εξ αιτίας της μεγαλύτερης γκάμας προϊόντων, των οικονομικών προσφορών και των δώρων δειγματοληψίας. Το μεγαλύτερο κίνητρο σε αυτήν την κατηγορία είναι τα Perfumes, που δοκιμάζει το κοινό, και μέσω αυτών, συνεπακόλουθα, ‘έρχεται σε επαφή’ και με προϊόντα Περιποίησης. Το σκηνικό αυτό ονομάζεται shopping experience! Βέβαια, η συντριπτική πλειοψηφία των προϊόντων στα mass και selective markets αφορούν σε συνθετικές πρώτες ύλες.
 • Σε αντιδιαστολή με τα ανωτέρω, στο ολοένα αυξανόμενο μερίδιο αγοράς καλλυντικών, μέσω Φαρμακείων, το κοινό είναι μεγαλύτερης ηλικίας, πλέον συνειδητοποιημένο & ενημερωμένο. Πρόκειται για καταναλωτές, που ψάχνουν καλύτερη ποιότητα και natural origin προϊόντα, που να αποτελούνται από συστατικά, όσο το δυνατόν, όμοια με τα συστατικά του ανθρώπινου δέρματος. Συνήθως, με την απόκτηση παιδιών, οι νέοι γονείς ευαισθητοποιούνται περισσότερο και εμπιστεύονται φυσικά και ήπια προϊόντα ή ακόμα επιδιώκουν την συμβουλή του επιστήμονα φαρμακοποιού. Η αγορά από το φαρμακείο είναι απόλυτα συνδεδεμένη με υψηλότερη ποιότητα και αποτελεσματικότητα του προϊόντος. Επίσης, επειδή το 50% περίπου, του πληθυσμού, παρουσιάζει συχνά ένα ή περισσότερα δερματικά προβλήματα (ερεθισμούς, ακμή, ξηροδερμία, στίγματα, κηλίδες φωτογήρανσης κλπ), τα οποία, εν πολλοίς, καθορίζουν και τα χαρακτηριζόμενα sensitive skins, η αναζήτηση θεραπείας ή λύσης στο πρόβλημα, οδηγεί ευθέως στον επιστήμονα φαρμακοποιό, καθοριστικό παράγοντα και λειτουργό της δημόσιας υγείας, εδραιώνοντας σχέση εμπιστοσύνης.

 • Προς τούτο, οι μεγάλες εταιρείες καλλυντικών, παγκοσμίως, πλέον: ενσωματώνουν (εξαγοράζουν), μικρότερες επιτυχημένες εταιρείες φυσικών καλλυντικών με σκοπό να εντάξουν εξειδικευμένα, πολύ αποτελεσματικά εξαιρετικά αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη, αντιγηραντικά, κ.α. υλικά, είτε  στρέφονται σε παραγωγές των λεγόμενων παραφαρμακευτικών ή δερμοκαλλυντικών.
 • Εμφανίζονται επίσης, νέες μορφές αισθητικής πρακτικής με την χρήση τέτοιων φυσικών προϊόντων, όπως Clinical Dermotherapy , SPAs, κ.α., με εξελιγμένη, προσωποποιημένη και στοχευμένη σύνθεση καλλυντικών (personalized creams, serums, cleansers, …).

 • Το ‘απόλυτο’ βέβαια, και πρωταρχικό προϊόν για την επιδερμίδα παραμένει πάντα το ενυδατικό καλλυντικό με αντηλιακή προστασία (moisturizers with sun protections).

 • Τελευταία, υπάρχει άνοδος για προϊόντα ενάντια στη ρύπανση του περιβάλλοντος, που χρησιμοποιούν antitoxic πρώτες ύλες, (anti-pollution products) με ενισχυμένη περιεκτικότητα σε εκχυλίσματα πρωτεϊνών, πεπτίδια, αμινοξέα, υαλουρονικό οξύ, ρετινοειδή, κ.α.

 • Οι πρώτες ύλες για την σύνθεση φορμουλών των σύγχρονων καλλυντικών, στοχεύουν στην αντιγήρανση, την φωτοπροστασία, την ενυδάτωση, την αποτοξίνωση -προστασία από ρυπογόνο περιβάλλον και στη θρέψη -ανάπλαση της επιδερμίδας.

 • Μερικές Κατηγορίες συστατικών, που αναδύονται σημαντικά είναι:

  active ingredients
  delivery to the skin systems
  detoxifying
  skin barrier restoration
  anti-ageing
  anti-wrinkle
  cell turnover
  skin lightening
  sun protection

 • Συστατικά φυτικής προέλευσης, που χρησιμοποιούνται στις πλέον ποιοτικές φόρμουλες περιλαμβάνουν:

  αμινοξέα
  ολιγοπεπτίδια
  πολυσακχαρίτες
  λιποσώματα – φωσφολιπίδια
  εκχυλίσματα φυκιών – άλγη πλούσια σε ιχνοστοιχεία
  ισοφλαβόνες
  πολυφαινόλες
  βιομιμητικά πεπτίδια
  συμπλέγματα βιταμινών
  βλαστοκύτταρα
  niosomes από berries
  vegetable milks
  εκχυλίσματα φλοιών δέντρων
  κερατίνη, ελαστίνη, κολλαγόνο, υαλουρονικό -φυτικής προέλευσης
  biotechnology actives που απενεργοποιούν τη δράση ενζύμων αποδόμησης

Τάσεις για ΝΕΑ καλλυντικά προϊόντα

 • Με την non-stop κυκλοφορία προϊόντων και την ατελείωτη ροή των τάσεων, η βιομηχανία ομορφιάς στρέφεται διαρκώς προς τη νεωτερικότητα, χαράσσοντας τις απαιτήσεις της επόμενης μέρας
 • Εδώ και ένα χρόνο τα anti-pollution προϊόντα έχουν κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους, με εξειδικευμένα καλλυντικά προϊόντα, ενώ τελευταία, δυναμική εμφάνιση, στο χώρο, πραγματοποιούν τα προβιοτικά προϊόντα και τα spiritual προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας (τυλιγμένα κυρίως σε millennial ροζ συσκευασία).

——–

 • Παρατίθενται συνοπτικά, κατωτέρω, δέκα από τις μεγαλύτερες τάσεις, που προβλέπεται να αναπτυχθούν το 2019
 1. Masks (& patches) – Μάσκες & δερματικά επιθέματα κάθε είδους

Πληθώρα από μάσκες, πλέον εξελιγμένες, για κάθε μέρος του σώματος, εξειδικευμένες για σώμα, στήθη και χέρια, όπως η Hand Restoring Dry Mask. Οι επικείμενες μάσκες θα στοχεύσουν συγκεκριμένες ανάγκες επίλυσης προβλημάτων, καθώς και ζητήματα γήρανσης. Πλέον υπάρχουν μάσκες για τα πάντα, για κάθε τμήμα της επιδερμίδας, μέχρι και τα χείλη. Επίσης, ‘έξυπνα’ δερματικά επιθέματα, αλλά και νέες αυτο-διαλυόμενες μάσκες μικρο-βελόνας, που διαθέτουν μικροσκοπικές βελόνες, που σχηματίζονται από δραστικά συστατικά, όπως το υαλουρονικό οξύ. Όταν εφαρμόζονται στο δέρμα, οι βελόνες αυτές δημιουργούν μικροσκοπικές οδούς για να αυξήσουν την απορρόφηση του sheet mask serum.

 1. Περιποιηθείτε το σώμα σας, όπως θα κάνατε για το πρόσωπό σας

Η περιποίηση του σώματος θα γίνει τόσο σημαντική, όσο και η φροντίδα του προσώπου. Καθαριστικά, οροί και απολεπιστικά για το σώμα, και βέβαια, ενυδατικοί παράγοντες με SPF. Συνολική προσέγγιση της αντι-γήρανσης, από την κορυφή, μέχρι τα δάκτυλα των ποδιών. Δεδομένου ότι το δέρμα είναι επιρρεπές σε ξηρότητα και ερεθισμό, ιδιαίτερα σε ψυχρές καιρικές συνθήκες, έχουμε πράγματι πολλούς λόγους να το διατηρήσουμε ενυδατωμένο και κατά συνέπεια, υγιές.

 1. Προϊόντα και Συσκευασία, φιλικά προς το περιβάλλον

Στα πλαίσια πληρέστερης οικολογικής θεώρησης, αναμένεται ότι θα υπάρξει περισσότερη μετατόπιση προς τα φυτικά πλαστικά και το γυαλί, καθότι ο καταναλωτής γίνεται όλο και πιο ενημερωμένος για τη βλάβη, που προκαλεί το πλαστικό, εφόσον αυτό δεν απορρίπτεται με ασφάλεια ή δεν ανακυκλώνεται. Υπάρχει επίσης, μια κίνηση προς τη χρήση λιγότερου νερού (της πλέον χρησιμοποιημένης α΄ ύλης), δεδομένου ότι η ζήτηση μπορεί να ξεπεράσει την προσφορά. Η τάση διαμορφώνεται προς ένα προϊόν, γυμνό από συσκευασίες, το οποίο διαθέτει πλουσιότερα συστατικά και λιγότερο νερό. Εν τω μεταξύ, η κίνηση μείωσης των προϊόντων καθαρισμού, έχει επεκταθεί σε προτροπή για λιγότερα ντους και μπάνια, καθώς συνειδητοποιείται ότι το υπερβολικό πλύσιμο δεν είναι καλό ούτε για τον πλανήτη, αλλά ούτε και για το δέρμα.

 1. Συμπληρώματα φροντίδας του δέρματος

Η εισαγωγή ενός συμπληρώματος διατροφής στη φροντίδα της επιδερμίδας θα γίνει πλέον κάτι το συνηθισμένο. Συστήνεται το θαλάσσιο κολλαγόνο σε μορφή σκόνης (όχι υγρό, καθότι αποδομείται). Επίσης, οι κάψουλες ημέρας και νύχτας περιέχουν ένα κλινικά ελεγμένο μείγμα αντιγηραντικών θρεπτικών ουσιών, βοηθώντας στην προστασία από οξειδωτικό στρες και βλάβες.

 1. Εξασφαλίστε τα πάντα

Ίσως, η πλέον σημαντική όλων των νέων τάσεων. Καθώς όλες οι εταιρείες κινούνται με ταχύτατο ρυθμό προς μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων, τα εμπορικά brands βάζουν τον κάθε χρήστη σε πρώτο πλάνο, ασχολούμενα προσωπικά με την ιδιαίτερή του φύση και τις ανάγκες του, κάτω από μια απόλυτα εξατομικευμένη προσέγγιση στο make-up (όπως η παραγόμενη από ηλεκτρονικούς υπολογιστές formula) και την εξατομικευμένη mascara, μέχρι την αντιμετώπιση της αντιγήρανσης στην πηγή της, αναλύοντας τους κώδικες του DNA – όλα στην υπηρεσία της ομορφιάς εξατομικευμένα. Δεν ισχύει πλέον ‘ένα μέγεθος-ταιριάζει- για όλα…’.

 1. Ομορφιά γένους Ουδέτερου

Πλέον ένα καλλυντικό δεν είναι απαραίτητο να ταυτίζεται με το φύλο του χρήστη. Δεν είναι κάτι καινούργιο στο άρωμα, όπου πολλές παλιές και νέες συνθέσεις χαρακτηρίζονται ως unisex. Τούτο στην πραγματικότητα πηγαίνει πίσω στις ρίζες του αρώματος, όπου τα αρώματα έγιναν για να φορεθούν τόσο από τους άνδρες, όσο και από τις γυναίκες. Πολλά brands προϊόντων περιποίησης μαλλιών, έπαψαν πλέον να χαρακτηρίζουν τα προϊόντα τους για ‘εκείνον’ η ‘εκείνη’. Επίσης, τα brands καλλυντικών προϊόντων για εφήβους δεν δείχνουν να ανησυχούν για το αν οι χρήστες είναι αγόρια ή κορίτσια.

 1. Αγορά προϊόντων ομορφιάς αθλουμένων

Έρευνα καταναλωτών διαπίστωσε ότι το 78% δεν γνωρίζει ποια προϊόντα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει πριν και μετά την άσκηση. Αρκετά brands έχουν αναπτύξει προϊόντα περιποίησης επιδερμίδας αποκλειστικά για αθλούμενες γυναίκες, ενώ η Clinique προσθέτει μια σειρά υψηλών επιδόσεων στη γραμμή της, που ονομάζεται Clinique Fit. Τα προϊόντα στοχεύουν σε προβλήματα, απότοκα της εκγύμνασης (από φραγμένους πόρους έως την ερυθρότητα) και κάποια προϊόντα breathable μακιγιάζ. Περιλαμβάνουν μολύβι Workout Ready Eyeliner, Sweat Resistant Mascara και Brow Duo, καθώς και μία παλέτα Lip & Cheek, που υπόσχονται ότι δεν φράζουν τους πόρους κατά την διάρκεια της προπόνησης, ενώ η Primark Beauty επαναφέρει την στοχευμένη σειρά μακιγιάζ Work Out, την άνοιξη.

 1. Go-go gadgets

Η ‘φορητή΄ τεχνολογία ομορφιάς κάνει πιο προσιτή την προληπτική αντιγηραντική δράση. Το 2019 προβλέπεται ότι δεν θα περιέχονται στην τσάντα του weekend μόνο όργανα περιποίησης μαλλιών, αλλά και μάσκες φωτοθεραπείας, καθώς και άλλες μικροσυσκευές. Το πιο δημοφιλές είναι ίσως ο derma roller, ο οποίος εμφανίζει στις πωλήσεις μια αύξηση 345%. Άξιο λόγου είναι το GloPRO Microneedling Regeneration Tool, το οποίο είναι ιδανικό τόσο για πρόσωπο, όσο και για αντιμετώπιση άλλων προβληματικών περιοχών. Μετά την εφαρμογή μάσκας για θεραπεία ακμής στο σπίτι, έρχεται η νέα Θεραπεία Spotlight της Neutrogena για στοχευμένη θεραπεία ακμής, σε σημάδια, ιδιαίτερα ενοχλητικά. Για τα μάτια, συσκευές όπως το SENSSE Eye Massager, με τη χρήση ηχητικών κραδασμών υψηλής συχνότητας και η μάσκα φωτοθεραπείας Dr. Dennis Gross Skincare της SpectraLite EyeCare Pro υπόσχονται να χαλαρώνουν ταχύτερα τις γραμμές χαμόγελου.  

 1. Canabiskincare

Κάθε χρόνο ένα ξεχασμένο συστατικό τείνει να επιστρέψει στο προσκήνιο και για το 2019 φαίνεται ότι η κάνναβη θα προκαλέσει την εκτόξευση της βιομηχανίας. Η νομιμοποίηση της μαριχουάνας [σε πολλές αμερικανικές πολιτείες] έχει οδηγήσει σε μια αναταραχή της έρευνας, σχετικά με τις επιπτώσεις, που έχει στο ανθρώπινο σώμα. Η κάνναβη είναι ευρύτατα γνωστή για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες. Μία από τις απρόσμενες ανακαλύψεις ωστόσο ήταν το πόσο αποτελεσματικά ηρεμιστικά και αντιφλεγμονώδη είναι ορισμένα κανναβινοειδή στο δέρμα. Αρκετά εμπορικά σήματα βασίζονται στην κάνναβη, όπως πχ το Cannabis eau de parfum.

 1. Βάσεις βάρους νερού [Water weight foundations]

Εξαιρετικά ελαφριές λεπτόρρευστες βάσεις σε μορφή ορού-gel για μακιγιάζ. Υπάρχει μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία γύρω από το επερχόμενο ‘The Ordinary’s Watercolors Foundation’, με μια formula, που δίνει προϊόν, πιο λεπτό από το νερό και ‘super natural’ για το δέρμα. Εξίσου προσιτή είναι η πιο ελαφριά φόρμουλα μακράς διαρκείας της Rimmel, το Lasting Finish Breathable Foundation, ενώ στο φινίρισμα πολυτελείας του Double Wear Nude της Estee Lauder, το ‘νωπό μακιγιάζ νερού’ είναι κυρίαρχο. Είναι foundations, που προσφέρουν χρώμα, παρέχοντας κάλυψη με φυσικό σατινέ φινίρισμα, που κάθεται στην επιφάνεια με μεγάλη πρόσφυση, παρέχοντας μια ευχάριστη δροσερή αίσθηση, που διαρκεί για ώρες.