Κρέμα ημέρας με αντηλιακή προστασία

Η επιδερμίδα του προσώπου είναι πολύ πιο ευαίσθητη και “εύθραυστη”, σε σχέση με αυτή του υπολοίπου σώματος. Προς τούτο είναι πολύ σημαντική η καθημερινή του φροντίδα με μια ενυδατική κρέμα, που να εφαρμόζεται πρωί, προτού αυτό εκτεθεί στην καταπόνηση, που επιφέρουν οι ποικίλες δραστηριότητες της ημέρας.

Κύριος σκοπός της κρέμας ημέρας είναι να ενυδατώσει το δέρμα και να του προσδώσει λάμψη, απαλότητα, φρεσκάδα και νεανική όψη. Βέβαια, μια καλή κρέμα οφείλει να εμπεριέχει και αντιγηραντικά, αντιρυτιδικά και αντιοξειδωτικά συστατικά, απαραίτητα για την δέσμευση των ελεύθερων ριζών και την απρόσκοπτη παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.

Πρόκειται για γαλάκτωμα o/w [λάδι σε νερό], δομημένο με α΄ύλες, που έχουν την δυνατότητα να απορροφώνται πλήρως και ταχύτατα, ώστε να μην αφήνουν υπόλειμμα λιπαρότητας. Θα πρέπει να έχει ελαφριά υφή, να φοριέται εύκολα και να αφήνει ευχάριστη αίσθηση δροσιάς. Αποτελεί ιδανικό υπόστρωμα για το καθημερινό μακιγιάζ. Εφαρμόζεται σε καθαρό δέρμα με απαλό μασάζ στο πρόσωπο, αποφεύγοντας την ευαίσθητη περιοχή των ματιών.

Μια κρέμα ημέρας δεν πρέπει να εμπεριέχει “βαριά” συστατικά, τα οποία έχουν βραδεία απορρόφηση, ούτε ρετινόλη, γλυκολικό οξύ, α-υδροξυ οξέα (aHA), β -υδροξυ οξέα (bHA), ή άλλες ουσίες, φωτοευαίσθητες ή και φωτοτοξικές.

Γενικά, φωτοτοξικότητα δυνατόν να προκαλέσουν τα αιθέρια έλαια των εσπεριδοειδών, που προκύπτουν από απ’ ευθείας έκθλιψη και όχι από απόσταξη. Παρόλα αυτά υπάρχουν και κάποια, που παρουσιάζουν φωτοτοξικότητα, ακόμα κι αν προέρχονται από απόσταξη, πχ lemon essential oil. Bergaptene (ανήκει στις furocoumarins) είναι η χημική ένωση, η υπεύθυνη για τις εν λόγω φωτοδερματίτιδες. Τα αιθέρια έλαια Bergamot, Lime, Bitter Orange, Lemon αξιολογούνται ως τα πλέον “επικίνδυνα”, και τα υπόλοιπα, όμως, άλλο λίγο, άλλο περισσότερο, γεγονός, που εξαρτάται από την συγκέντρωση της εν λόγω ουσίας σε αυτά, είναι δυνατόν να προκαλέσουν κάποιου βαθμού φωτοευαισθησία στο δέρμα. Εφόσον ενυπάρχουν στην κρέμα, καλό θα είναι να βγεί κάποιος στον ήλιο 12 ώρες τουλάχιστον από την χρονική στιγμή, που εφαρμόσθηκε η κρέμα στο δέρμα του.

Τα τελευταία χρόνια, με την έρευνα, που έχει γίνει για τις βλαπτικές συνέπειες της UV ακτινοβολίας στο δέρμα, έχει ληφθεί πρόνοια, ώστε οι κρέμες ημέρας να παρέχουν και αντηλιακή προστασία, ειδικά κατά την εφαρμογή τους από την άνοιξη και μετά, ιδίως στις μεσογειακές, τροπικές & υποτροπικές χώρες. Προς τούτο προστίθεται στα συστατικά της κρέμα και ποσότητα αντηλιακού φίλτρου. ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν πρόκειται γαι αντηλιακή κρέμα, αλλά για κρέμα ημέρας με αντηλιακή προστασία, και δεν συστήνεται για έκθεση στον ήλιο στην παραλία, αλλά για την συνήθη καθημερινή δραστηριότητα.

Τα αντηλιακά φίλτρα, που περιέχονται είναι ενσωματωμένα στη φόρμουλα με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην αλλοιώνεται ο χαρακτήρας και η υφή της κρέμας, να εξακολουθεί να παραμένει λεπτόρευστη, ευκολο-φόρετη και κυρίως, να μην αφήνει λιπαρό υπόλειμμα, αλλά βεβαίως, να εξασφαλίζει ικανοποιητικό δείκτη προστασίας με αντηλιακά φίλτρα τελευταίας γενιάς, που να έχουν άριστη δυνατότητα επικάλυψης και να μη δημιουργούν αλλεργικές δερματικές επιπλοκές.

Για την παρασκευή μιας κρέμας ημέρας με αντηλιακή προστασία επιλέγονται, κατά συνέπεια, εξειδικευμένες α΄ύλες, οι οποίες ενυδατώνουν, αναζωογονούν και προσδίδουν αίσθηση δροσιάς και όψη νεανική. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη διαδικασία ενσωμάτωσης των φίλτρων, προκειμένου να προκύψει ένα πλήρως ομογενοποιημένο μίγμα. Πλεον εξειδικευμένα, μπορούν να παραχθούν κρέμες ημέρας, που να αποτείνονται σε ξηρές, λιπαρές, προβληματικές ή ευαίσθητες επιδερμίδες.

Τα ανωτέρω διδάσκονται διεξοδικά με σύγχρονα εποπτικά και άρτια τεχνολογικά μέσα, στα πλαίσια ενός μαθήματος χρονικής διάρκειας δύο (2) ωρών. Καλύπτεται με λεπτομέρεια η θεωρία και πραγματοποιείται το αντίστοιχο εργαστήριο, με χρήση σύγχρονων οργάνων και συσκευών, όπου οι μαθητές εξοικειώνονται πλήρως με το αντικείμενο, επιλύοντας τυχόν διαδικαστικές / τεχνικές απορίες. Οι μαθητές λαμβάνουν Δείγμα από την ανωτέρω προηγηθείσα παραγωγή, πληθώρα Σημειώσεων (ψηφιακών), καθώς και Βεβαίωση Παρακολούθησης.

❖ Τα καλλυντικά προϊόντα των εργαστηρίων μας παρασκευάζονται με απόλυτα φυσικές πρώτες ύλες (100%)