Ενυδατική λοσιόν σώματος
Με τον όρο “Ενυδάτωση” υποδηλώνεται στην Κοσμετολογία η ικανότητα της προσφοράς υγρασίας στο δέρμα, μέσω του εμπεριεχομένου νερού στα καλλυντικά προϊόντα.
Κεντρικό ρόλο στη διασφάλιση της φυσιολογικής κατανομής του νερού παίζει η ποιότητα του “φραγμού κερατίνης“, η λειτουργική επάρκεια δηλαδή της κεράτινης στιβάδας της επιδερμίδας, στην εξασφάλιση της οποίας συμμετέχουν:
1. Η φυσιολογική διαδικασία κερατινοποίησης – απόπτωσης.
2. Η περιεκτικότητα της κεράτινης στιβάδας σε φυσιολογικούς υδατικούς παράγοντες (Natural Moisturizing Factors, NMFs)
3. Τα λιπίδια της κεράτινης στιβάδας, τα οποία λειτουργούν ως φραγμός και τα οποία, ενώ αποτρέπουν την είσοδο πολλών ανεπιθύμητων και βλαπτικών ουσιών στο δέρμα, αποτελούν ταυτόχρονα, την πύλη εισόδου των περισσότερων δραστικών συστατικών σε αυτό .
Πολύτιμο δείκτη για την εκτίμηση της επαρκούς λειτουργίας του φραγμού κεράτινης αποτελεί η μέτρηση της διαδερμικής απώλειας του ύδατος (Trans-Epidermal Water Loss, TEWL).
Η ποιοτική λειτουργία του φραγμού κεράτινης έχει μεγάλη σημασία, καθώς διασφαλίζει τον περιορισμό των απωλειών ύδατος και περιορίζει την είσοδο βλαπτικών ουσιών από το περιβάλλον.
Η εμφάνιση ξηρού δέρματος προκαλείται από διαταραχή της λειτουργίας του φραγμού κεράτινης και από μείωση των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών, που κατακρατούν νερό στην επιδερμίδα.
Το ξηρό δέρμα επάγεται από πλήθος παραγόντων και συνδέεται με τη γήρανση των δερματικών κυττάρων, η οποία προκαλεί ποικίλες ανατομικές και λειτουργικές διαταραχές του δέρματος και των εξαρτημάτων του. Άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι οι κλιματολογικές συνθήκες με χειρότερη εποχή το χειμώνα και καλύτερη το καλοκαίρι, τα κλιματιστικά, η ακτινοβολία, το κρύο, η ζέστη, ο ατμός, χημικές ουσίες όπως διαλύτες, αλκαλικά σαπούνια, οι ισχυρά επιφανειοδραστικές ουσίες και θεραπείες με ρετινοειδή.
Παθολογικές καταστάσεις, που συνδέονται με την εμφάνιση ξηρού δέρματος είναι η έλλειψη ψευδαργύρου, όπως και η έλλειψη απαραίτητων λιπαρών οξέων, η προχωρημένου σταδίου νεφρική ανεπάρκεια, ο υποθυρεοειδισμός, ο σακχαρώδης διαβήτης, η HIV λοίμωξη, και πολλοί κακοήθεις όγκοι.
Επίσης, ασθενείς με ατοπική προδιάθεση αντιμετωπίζουν πρόβλημα ξηρού δέρματος, ενώ η ελλιπής ενυδάτωση αποτελεί σύνηθες εύρημα στην ατοπική δερματίτιδα.
Οι “ενυδατικές ουσίες” διακρίνονται σε:
i. παράγοντες, που έχουν υγροσκοπικές ιδιότητες (υγροσκοπικές ουσίες, humectants),
ii. παράγοντες που περιορίζουν τη διαδερμική απώλεια ύδατος (φιλμογενή προϊόντα, occlusives)
iii. παράγοντες που έχουν μαλακτικές ιδιότητες (μαλακτικά της επιδερμίδας, emollients).
Απαραίτητη καθημερινή κίνηση είναι η κατάλληλη περιποίηση με μια πολύ καλή Ενυδατική Λοσιόν Σώματος, που περιέχει αξιόπιστα ισχυρά υγροσκοπικά, μαλακτικά & αποφρακτικά, αντιγηραντικά για την πρόληψη δημιουργίας ρυτίδων, αντιοξειδωτικά, που δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες και αναπλαστικά συστατικά. Η υφή του γαλακτώματος πρέπει να είναι λεπτή, να απορροφάται ταχύτατα και να αφήνει αίσθηση δροσιάς.
Τα ανωτέρω διδάσκονται διεξοδικά με σύγχρονα εποπτικά και άρτια τεχνολογικά μέσα, στα πλαίσια ενός μαθήματος χρονικής διάρκειας τριών (3) ωρών. Καλύπτεται η θεωρία, δίδεται αναλυτικός κατάλογος των ενδεικνυόμενων εξειδικευμένων συστατικών και πραγματοποιείται το αντίστοιχο εργαστήριο με χρήση σύγχρονων οργάνων και συσκευών, όπου οι μαθητές εξοικειώνονται πλήρως με το αντικείμενο, επιλύοντας τυχόν διαδικαστικές / τεχνικές απορίες. Οι μαθητές λαμβάνουν Δείγμα από την ανωτέρω προηγηθείσα παραγωγή, πληθώρα Σημειώσεων (ψηφιακών), καθώς και Βεβαίωση Παρακολούθησης.
❖ Τα καλλυντικά προϊόντα των εργαστηρίων μας παρασκευάζονται με απόλυτα φυσικές πρώτες ύλες (100%)